KINEPELT |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 011 64 58 53

Obesitas

Obes-I-fit

Obesitas is een complexe, chronische en vaak progressieve aandoening die verschillende medische aandoeningen veroorzaakt. Deze kunnen op hun beurt de obesitas verergeren, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Een adequate aanpak vereist gedragsveranderingen in levensstijl die vervolgens levenslang gehandhaafd moeten worden. We pleiten voor een gecombineerde leefstijlinterventie, met zowel een verbetering van het eetgedrag als van het voedingspatroon, een verhoging van de lichamelijke activiteit en vermindering van sedentair gedrag. Psychologische interventies kunnen de gedragsverandering aanvullend ondersteunen. Een aanpak en opvolging op lange termijn zijn noodzakelijk.

De oorzaken van obesitas zijn divers en meestal een combinatie van verschillende factoren zoals een verstoorde balans tussen energie opname en verbranding, een metabolisme stoornis, erfelijkheid, een eetstoornis, enz. Obesitas is niet alleen maar een te hoge BMI, het vormt een opstap naar heel wat gezondheidsproblemen zoals diabetes, metabool syndroom, cardiovasculaire stoornissen (vb. Hoge bloeddruk), maar ook longproblemen (kortademigheid), orthopedische problemen, gewrichtsproblemen en psycho-sociale problemen (depressie).

De revalidatie van obesitas bestaat enerzijds uit een conservatieve en anderzijds een chirurgische behandeling.

De kinecoach en diëtiste begeleiden jouw revalidatie met als hoofddoelen het aanleren van een gezondere levensstijl en het verbeteren van je levenskwaliteit. Eens je stappen hebt gemaakt, blijven resultaten op de weegschaal niet uit! Drastisch gewichtsverlies is niet wenselijk, langzaam biedt immers garanties op lange termijn. We beogen een gewichtsverlies van 5 à 10% over een periode van 6 maanden.

De revalidatie van obesitas bestaat enerzijds uit een conservatieve behandeling en anderzijds een chirurgische behandeling.

De conservatieve behandeling beginnen we met een intake gesprek waar we je lichaamssamenstelling bepalen, je fysieke activiteiten via activity trackers monitoren en je medische veiligheid screenen. Bij de diëtiste wordt inzicht verkregen in huidige voedingsgewoontes, er wordt nagegaan in welke mate emoties en externe factoren je eetgedrag bepalen.

Vanuit deze gegevens wordt een persoonlijk voedings- en beweegprogramma voorgesteld en geïmplementeerd in de behandeling. Na twaalf weken worden de fysieke testen opnieuw afgenomen en vergelijken we de resultaten. Je zal versteld staan van je vooruitgang!

We kunnen de chirurgische ingrepen niet zelf uitvoeren, maar we kunnen je wel voorbereiden op de ingreep door je algemene voedingstoestand en fysieke fitheid te verbeteren, zodat de veiligheid van de chirurgische ingreep gegarandeerd is en de revalidatie beter verloopt. Postoperatief is een langdurige strikte medische, nutritionele en psychologische behandeling onontbeerlijk. Dus ook na het ontslag uit het ziekenhuis staan we klaar om je op te vangen en verder te begeleiden! Voeding speelt een cruciale rol, er wordt in fasen naar een gezond eetpatroon toegewerkt, er mogen zeker geen tekorten ontstaan.

Je kan je revalidatie beginnen op eigen kracht, maar ook op advies van de dokter. Het voorschrift geeft je recht op 18 terugbetaalde kinesitherapeutische sessies.

In ieder bewegingsprogramma staat het plezier van beweging centraal. 2*/week worden er groepssessies ingericht om onder begeleiding te trainen, ook krijg je een bewegingsprogramma om thuis je sportieve skills verder te ontwikkelen.

<< Terug

Contactgegevens

Kinesitherapie Kinepelt | Heerstraat 31 | 3910 Neerpelt | 011 64 58 53 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.